Aliante

Milyen jótékony hatásai vannak a szaunázásnak?

Bár a szaunázásnak meglehetősen nagy az élvezeti faktora is, számos pozitív hatása van a testre is, ezáltal nem csak kényeztet, de bizony az egészséghez is hozzájárul. Persze, vannak esetek, mikor nem kimondottan ajánlott, de túlnyomórészt azért a jótékony hatásai dominálnak.

A szaunázás jótékony hatásai

Nem véletlenül vannak bizonyos szabályok arra vonatkozóan, hogy kiknek ajánlott a szauna használata. Azonban, ha ezeket a szabályokat az ember betartja, akkor számos pozitív hatást tapasztalhat, melyek mind a szaunához köthetőek. Az alábbiakban ezeket vesszük sorra, hiszen ha szauna vásárlás előtt állsz, ezek biztosan érdekes információk lesznek számodra!

 

A szaunázás jótékony hatása – akár egy sokkterápia

A szaunázás nem más, mint egy sokkterápia. A klasszikus szaunázás menete a következő: üldögélés a forró levegőben, majd egy gyors merülés a hideg vízben. Ez a forró-hideg váltakozás konkrétan sokkolja a szervezetet, és beindít bizonyos funkciókat, és számos jótékony hatással bír.

 

A szaunázás jótékony hatása az immunrendszerre és az anyagcsere folyamatokra

A szaunázás következtében megerősödik az immunrendszer és beindulnak az anyagcsere-folyamatok. A sokkterápia miatt megélénkül a vérkeringés, az erek kitágulnak-összehúzódnak és emiatt kondicionálódnak a kötőszövetek pedig rugalmasabbá válnak, ezáltal feszesebb lesz a bőr. Beindul az izzadás is, ezáltal megkezdődhet a méreganyagok kiürülése a szervezetből. 


Szintén a meleg miatt a szervezet úgynevezett öngyógyító képessége is erősödik, de a meleg felelős azért is, hogy ilyenkor megnövekszik az endorfin szint, ezáltal boldogabbnak érezzük magunkat. 

 

Szeretnéd Te is otthonodban élvezni a szaunázás jótékony hatásait? Kérd személyre szabott ajánlatunkat IDE kattintva, és kezdjük meg szaunád tervezését!

 

A szaunázás és a betegségek megelőzése

Betegség megelőzése céljából, illetve a gyógyulás rásegítésére is alkalmas, feltéve, ha már legalább 90%-os a felgyógyultság. Az immunrendszer edzésére kiváló módszer a szaunázás, de nagyon kell figyelni, hogy valóban jól legyünk hozzá.

 

Mikor nem ajánlott a szaunázás?

Bár összeségében inkább pozitív hatásokat gyakorol a szervezetre, néhány dologra nem árt odafigyelni. Kismamáknak szigorúan tilos! Ők majd akkor élvezhetik a hőséget, ha már egyedül tudnak tölteni egy kis időt, de a babának nagyon nem tesz jót!


És a kisgyerekeknek sem, bár ők általában amúgy sem élvezik az ottani forróságot. De nem is igazán tesz jót az ő fejlődésben lévő kis szervezetüknek a szaunákban lévő nagyon magas hőmérséklet.


Fontos, hogy betegen senki ne használja a szaunát. Ellenben azzal, amit időnként vissza lehet hallani, megfázás esetén a szauna nem segít, sőt, kimondottan veszélyes (ez a gyógymód hasonlóan hatásos és megalapozott, mint például az, hogy a megégett bőrfelületre tejfölt kell kenni). Láz esetén a szervezet amúgy is gőzerővel dolgozik, a szív és a szervezet egésze óriási terhelés alatt van. Magas láz esetében nem véletlenül kell azonnal hűtőfürdőt venni. Hasonlóan működik, mint a motorok. Ha egy motor túlmelegszik, nem azzal kell orvosolni, hogy még egy kicsit jobban megdolgoztatjuk. Vagyis, hőemelkedéssel, lázzal messziről el kell kerülni a szaunát!

 

Amit még nem árt tudni a szaunázás jótékony hatásairól...

A szaunázás nem csak a szervezetnek tesz ám nagyon jót, de bizony a bőrnek is. A melegben kitágulnak a pórusok, ráadásul izzadunk is, így a méreganyagok könnyen tudnak távozni. Tehát nem csak feszesebbé teszi a bőrt, hanem mélyrehatóan ki is tisztítja azt.


Ugyanakkor a rengeteg pozitívum mellett említést kell tenni arról is, hogy a hajat azonban meglehetősen szárítja. Szaunázás előtt erősen ajánlott hajat mosni és minden kondicionálót, hajápolót, olajat alaposan kiöblíteni. A legjobb, ha nedves törölközőbe van csavarva szaunázás közben a fej, de legalább a haj legyen nedves. És frissen festett hajjal is inkább más program az ajánlott, ugyanis a magas hő következtében könnyen foltossá válik az amúgy egyenletes festés.
 

Aliante Wellness & Lifestyle

Egyedi, mérnöki megoldásokkal készült szaunák tervezése és kivitelezése az ország bármely pontján! Álmodd meg, és mi elkészítjük saját szaunád akár kültérre, akár beltérre.

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek 9:00 - 15:00

Szombat - Vasárnap Zárva


Elérhetőség

Telefonszám: +36 30 011 2100

Email: info@aliante.hu

Telephely: 1037 Budapest, Kunigunda útja 78.